torstai 9. kesäkuuta 2011

Taidekasvatuksen digitaalinen jalanjälki

Edellisessä kirjoituksessa kävin läpi opiskelualaani liittyviä termejä. Tein selvityksen siitä, mitä nämä sanat tuovat esille internetistä. Siis googlasin ne. Unelmatapauksessa kaikista termeistä tulisi selvät viittaukset koulutusohjelmaamme. Hakukone Googlen hakuperusteet ovat ilmeisen monimutkaiset, mutta nyrkkisääntönä on se, että mitä enemmän kävijöitä sivustolla ja kyseisen sanan mainintoja on, sitä korkeammalla näkyy hakutuloksissa. Koulutusohjelman imagotyöryhmä oli melko lailla samaa mieltä siitä, että taidekasvatuksesta kinnostuneen mahdollisen opiskelijan tulisi löytää mahdollisimman helposti oikeaan paikkaan. Eli koulutusohjelma pitäisi näkyä mahdollisimman korkealla googlen hauissa. Otin aineistoon mukaan vain kymmenen ensimmäistä, eli ensimmäisen sivun google-hausta.


Taidekasvatus, 76 300 osumaa. Termilllä taidekasvatus tuli useampi osuma Jyväskylän Yliopistoon, jossa on mahdollista opiskella taidekasvatusta. Jyväskylä ei kuitenkaan valmista Kuvataideopettajia. Kärkipäässä oli myös taidekasvatus-artikkeli wikipediassa. Artikkeli oli valitettavasti tynkä ja vanhentunut. Linkit koulutusohjelmaamme oli vanhentuneet ja tietokin oli ajalta ennen Aalto-yliopistoa. Termi taidekasvatus viittaa tottakai muuhunkin kuin kuvataiteeseen. Sibelius-akatemian täydennyskoulutuksen verkkomateriaali olikin kiipinyt useammallekin sijalle ensimmäisellä sivulla.
Listalla oli myös terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen artikkeli ja  Helsingin kaupungin taidekasvatuksen sivu, eli lasten ja nuorten kuvaitaidekoulu Annantalo.
Henkilökohtainen suosikkini oli taidekasvatus.fi -domainin omistava Riihimäen Luomuruokapiirin pari vuotta sitten päivitetyt kotisivut.
Haulla Taidekasvatuksen opiskelu löytyi vain Turun sivuaine ja Jyväskylän Yliopisto, sekä Suomi24 keskustelu meidän koulutusohjelmaamme hakemisesta.
Tuomio: Koulutushjelmamme ei löydy haulla taidekasvatus


Kuvataidekasvatus,10 500 osumaa. Kokeilin seuraavaksi onneani koulutusohjelman nimellä. Hakusana kuvataidekasvatus toi onneksi sentään enemmän näkyvyyttä koulutusohjelmalle. Kymmenen ensimmäisen listaan mahtuivat opiskelijaksi hakeutuvien palvelut Opintoluotsi ja Studentum niin Aallon kuin Lapin Yliopiston osalta. Kolmas sija oli kuitenkin jouduttu luovuttamaan Turun Yliopiston sivuaineopiskelijoiden blogille. Uusi opiskelija löytäisi myös Aalto Studies -sivun, joka onkin hänelle tarkoitettu. Aalto-yliopistosta korkeimmalle kiri kuitenkin Taikin sivujen Frami, johon opiskelijat voivat laittaa omia töitään esille. Viimeiset kolme linkkiä eivät toimineet.
Tuomio: Koulutusohjelmamme hakuohjeet löytyvät, jos tajuaa etsiä tällä termillä. Google pitää blogeista enemmän kuin nettisivuista.


Visuaalinen kulttuurikasvatus, 3600 osumaa. Pääaineemme nimi tuotti hyvän määrän oikeansuuntaisia osumia. Taikin ulkopuoliset löydöt olivat taidekasvatusblogeista ja sinällään ihan hyviä lisiä. Huomionarvoista oli se, että kolme kymmenestä ensimmäisestä osumasta oli TokyoWikiin entisen ylioppilaskunnan hallituksiin.
Tuomio: Visuaalinen kulttuurikasvatus näyttäisi olevan selkeästi koulutusohjelmamme "omaisuutta".


Graafi 1




Kuvis, 82 200 osumaa. Sanalla kuvis löytyi paljolti koulujen ja opettajien blogeja. Meinasin saada halvauksen, kun ensimmäisellä osumalla: ”Nämä pikku-kisut teimme siten, että opetin vaiheittain oppilaita dokumenttikameran avulla. Eli piirsin ensin itse, ja oppilaat perässä. Tuli ilmeikkäitä katteja:)” Eli sitä ihka-aitoa puuhastelua, johon 90 prosenttia vanhemmista, ja nuoremmistakin, sukupolvista taidekasvatuksen yhdistää. Hakusanalla löytyi myös ensimmäinen Facebook-linkki: Kuvis Karkkila -niminen pseudohenkilö, joka edustaa Karkkilan Taidekoulua.


Monissa hauissa löytyi myöskin blogilistan avainsanahaku. Blogit olivat muutenkin melko vahvasti esillä hakuehdoissa. Myöskin keskustelupalstat tulevat melko usein esille. Blogit ja keskustelupalstat nousevat esiin nimenomaan eloisuutensa ansiosta. Tällainen eloisuus ei näy helposti instituutioiden kotisivuilla tai muissa jäykissä ja muodollisissa sivustoissa.


Koulutusohjelmassamme ja alumniyhteisössä kuitenkin on eloa. Siellä on ihmisiä jotka ovat hyvin aikaansaavia ja tekevät valtavasti erilaisia projekteja. Internetissä tästä ei näy kuitenkaan jälkeäkään. Visuaalisen kulttuurikasvatuksen sanansaattajina tämä asia pitäisi kuitenkin muuttaa. Meidän ei tarvitsisi miettiä juurikaan muuta kuin sitä miten tuotettu sisältö saataisiin leviämään.


Näistä teemoista jatketaan myöhemmin. Nyt kuitenkin helteinen ilta kutsuu viihtymään.


-H

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti