keskiviikko 8. kesäkuuta 2011

Taidekasvatuksen kirjoitusasut

Taidekasvatus, kuvataidekasvatus ja visuaalinen kulttuurikasvatus viittaavat kaikki koulutusohjelmaamme. Siis Aalto-yliopiston Taideteollisen Korkeakoulun Taiteen Laitoksen Kuvataidekasvatuksen koulutusohjelmaan. Meistä valmistuu siis kuvisopeja kouluihin ja muita "taidepedagogeja" esimerkiksi vapaaseen sivistystyöhön ja museoihin. Kouluissa opetamme Kuvataide -nimistä oppiainetta, josta monet käyttävät vieläkin vuonna 1999 vaidettua nimeä Kuvaamataito.

Ennen Aaltoyliopiston syntyä Taikissa oli Taidekasvatuksen Osasto. Organisaatiouudistuksessa osasto sulautettiin yhteen suuremmaksi Taiteen Laitokseksi. Näin siis termi Taidekasvatus hävisi koulustamme. Jäljellä on siis enää koulutusohjelmamme nimi, joka on uusiosana johtuen kuvataide-oppiaineesta; Kuvataidekasvatus.
Jo vuosia koulutusohjelmamme painopisteet ovat muuttuneet ja pääaineemme nimi onkin Visuaalinen kulttuurikasvatus. 

Kuvataidekasvatuksen koulutusohjelma on opettajankoulutusohjelma, jonka pääaineena on visuaalinen kulttuurikasvatus. Siihen kuuluvat kuvataide, muotoilu, arkkitehtuuri, rakennettu ympäristö, visuaalinen media ja uudet oppimisympäristöt.
/taik.fi


Siis termejä on useita ja ne tarkoittavat useimmiten samaa asiaa, eli Taikissa opiskelevia ja työskenteleviä taidekasvattajia. Itse pidän eniten termeistä visuaalinen kulttuurikasvatus tai kuvis.

-Heikka

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti